Vid glasstillverkning i Sverige är det flera tillsynsmyndigheter som ansvarar för att verksamheten följer lagar och regler. Här är de viktigaste:
1. Livsmedelsverket (nationell nivå)
Ansvar:
Livsmedelsverket är den centrala myndigheten för livsmedelssäkerhet i Sverige. De sätter regler och ger vägledning till kommuner och företag. Deras uppgift är att skydda konsumenterna genom att säkerställa att maten – inklusive glass – är säker, rätt märkt och producerad enligt gällande lagstiftning.
Exempel på vad de reglerar:
Ingrediensers säkerhet
Märkning av allergener (som laktos, gluten, nötter)
Tillåtna tillsatser och smakämnen
Hygienkrav för livsmedelsproduktion
2. Kommunala miljö- och hälsoskyddsförvaltningen (lokal nivå)
Ansvar:
Varje kommun har ett ansvar att kontrollera att företag som tillverkar livsmedel, som glass, följer livsmedelslagen. Detta sker genom regelbundna livsmedelsinspektioner.
De kontrollerar t.ex.:
Lokaler och utrustning
Temperaturkontroll i kyl- och frysanläggningar
Personalens hygienrutiner
Spårbarhet och dokumentation
Rengöringsrutiner
3. Arbetsmiljöverket
Ansvar:
Arbetsmiljöverket ser till att arbetsmiljön är säker för de som jobbar inom glasstillverkningen, till exempel i produktionen, paketeringen och distributionen.
De tittar bland annat på:
Ergonomi och arbetsställningar
Hantering av maskiner och kemikalier
Risk för allergier och damm
Buller och ventilation
4. Kemikalieinspektionen
Ansvar:
Om glasstillverkaren använder någon form av kemiska produkter (t.ex. rengöringsmedel, smörjmedel eller förpackningsmaterial som kan påverka livsmedlet) så kan Kemikalieinspektionen vara inblandad.
5. Jordbruksverket
Ansvar:
Om glassen innehåller animaliska produkter som mjölk, grädde eller ägg är även Jordbruksverket relevant, särskilt vid import/export, hantering av råvaror från djur och vissa hygienregler kopplade till dessa.
6. Konsumentverket
Ansvar:
De granskar marknadsföring och hur produkter kommuniceras till konsumenter, inklusive glassen. Om en tillverkare t.ex. marknadsför sin glass som ”nyttig”, ”ekologisk” eller ”sockerfri”, måste det stämma och vara tydligt för konsumenten. Även när det gäller hygien och att boka billig städbolag Uppsala samt också använda billig tvättmedel och diskmedel vid behov.
Sammanfattning – Myndigheter vid glasstillverkning:
Myndighet | Huvudansvar |
---|---|
Livsmedelsverket | Livsmedelssäkerhet, nationella regler |
Kommunal miljöförvaltning | Praktisk tillsyn på plats |
Arbetsmiljöverket | Personalens arbetsmiljö |
Kemikalieinspektionen | Säker hantering av kemikalier och material |
Jordbruksverket | Regler kring animaliska produkter |
Konsumentverket | Tillsyn av marknadsföring och konsumentskydd |
Om du funderar på att starta ett eget glasstillverkningsföretag, är det viktigt att kontakta din lokala miljö- och hälsoskyddsförvaltning först. De guidar dig genom vilka regler som gäller just i din kommun