Vad är skillnaden mellan vegansk glass och vanlig glass?

Vad är skillnaden mellan vegansk glass och vanlig glass?

 

Skillnaden mellan vegansk glass och vanlig (traditionell) glass handlar framför allt om vilka ingredienser som används – och i viss mån hur de påverkar smak, konsistens och näringsinnehåll.

Här är en tydlig och grundlig jämförelse:


🥛 1. Ingredienser

🌱 Vegansk glass

  • Innehåller inga animaliska produkter

  • Basen är ofta:

    • Havremjölk

    • Sojamjölk

    • Kokosmjölk

    • Mandelmjölk

    • Cashew eller andra nötter

  • Innehåller ibland växtbaserad grädde eller kokosfett för krämighet

  • Sötas ofta med socker, agavesirap eller annan växtbaserad sötning

  • Smaksätts med vanilj, kakao, fruktpuré, nötter, bär etc.

🐄 Vanlig glass

  • Innehåller mjölk och grädde från kor

  • Basen är oftast:

    • Standardmjölk

    • Vispgrädde

    • Äggulor (i vissa recept, särskilt glass på ”custard”-bas)

  • Innehåller ofta animaliskt gelatin eller tillsatser (i billigare sorter)

  • Sötad med vanligt socker

  • Smaksatt med vanilj, choklad, bär osv.


🧬 2. Näringsinnehåll

EgenskapVegansk glassVanlig glass
FettKan vara lägre eller liknande, beroende på växtfettOfta mer mättat fett (från grädde)
ProteinLägre (om inte baserad på soja)Högre (pga mjölk och ägg)
SockerVarierarVarierar
KolhydraterVanligen samma nivåVanligen samma nivå
KostfiberOfta mer, beroende på växtbasNästan inget

👅 3. Smak och konsistens

  • Vegansk glass kan vara:

    • Lite lättare eller isig i konsistensen (beroende på växtbas)

    • Krämig om den är baserad på kokos eller cashew

    • Har ofta en mildare eller annan underton i smaken (t.ex. havre, kokos)

  • Vanlig glass:

    • Generellt fylligare och rikare (pga grädde och ägg)

    • Krämig och len i konsistensen

    • Smaken är ofta mer ”klassisk”


🌍 4. Etiska och miljömässiga aspekter

PerspektivVegansk glassVanlig glass
DjurhållningInga djurprodukter användsInvolverar mjölkkor och ibland äggproduktion
MiljöpåverkanLägre koldioxidavtryck i regelHögre klimatpåverkan (särskilt från mejeri)
Allergier/intoleransFri från laktos, mjölkprotein, äggInnehåller laktos, mjölkprotein, ibland ägg

🚫 5. Fri från animalier = vegan?

Nej, det räcker inte att glassen är fri från mjölk och ägg för att kalla den vegansk. För att en glass ska räknas som vegansk måste den:

  • Vara 100 % fri från animaliska produkter det gäller även vegansk make-up

  • Inte ha tillsatser som gelatin (från djur), E120 (karmin från löss), eller animaliskt glycerin

  • Tillverkas utan att riskera kontaminering i produktionen (beroende på märkning och certifiering)

Många produkter märks med “vegansk” eller en växtsymbol för att visa att de uppfyller kraven.


📦 6. Vanliga märken och typer

Typ av glassExempel på veganskExempel på vanlig
VaniljglassOatly Vanilj, Sia VeganskSIA Vanilj, GB Gräddglass
ChokladglassBen & Jerry’s Non-Dairy Chocolate FudgeGB Big Pack Choklad
Strutar & pinnarVeganska Cornetto, 3 Vänner, FrillMagnum, Cornetto, Sandwich
Ekologisk glassLily & Hanna’s, Djurens Rätt-märktaÄnglamark, SIA Eko

🎯 Sammanfattning

SkillnadVegansk glassVanlig glass
Mjölkprodukter
ÄggIbland ✅
Laktosfri
Vegancertifierad
KlimatavtryckLägreHögre
Smak & texturMildare, beroende på växtbasRik och gräddig

Vill du att jag tipsar om hemmagjorda veganska glassrecept, eller hur man kan testa smakskillnaden i klassen eller på ett event?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen